Σπήλαιο Ολύμπων

 

ΧΙΟΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΛΥΜΠΩΝ

Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται στη κεντρική περιοχή του Δήμου των Μαστιχοχωρίων, πολύ κοντά στο χωριό Ολύμποι και σε μικρή απόσταση από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Στην περιοχή αυτή παράγεται αποκλειστικά η μαστίχα, παγκόσμιο μονοπώλιο της Χίου για 2.500 χρόνια. Οι Ολύμποι και τα άλλα Μαστιχοχώρια είναι οχυρωμένοι οικισμοί με πύργους, τείχη και πύλες που εξασφάλιζαν προστασία στους κατοίκους κατά το Μεσαίωνα. Το χωριά συνεχίζουν να διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα και να κατοικούνται από τους καλλιεργητές της μαστίχας μέχρι σήμερα.

Το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων (Συκιάς) έχει μέγιστο βάθος 57 μέτρο, σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κεντρικός του θάλαμος έχει μέγιστες διαστάσεις 40 Χ 40. Η αρχή της δημιουργίας του τοποθετείται στο Ανώτερο Ιουρασσικό (πριν 150 εκατομμύρια χρόνια) ενώ η ολοκλήρωση τους κατά το Κενοζωϊκό (πριν 50 εκατομμύρια χρόνια). Ο ασβεστικός του διάκοσμος βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση δημιουργίας. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου δημιουργούνται από την χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου που μεταφέρεται από το νερό που εισέρχεται στο σπήλαιο οπό τη βροχή. Η σταγονορροή στο σπήλαιο είναι έντονη σε περιόδους βροχόπτωσης. Η υγρασία του σπηλαίου κυμαίνεται περίπου στο 95% και η θερμοκρασία του περίπου στους 18° 0.
Το σύστημα διπλής πόρτας που δημιουργήθηκε, έχει σκοπό τη διατήρηση των συνθηκών αυτών ώστε να μην επηρεαστεί η χλωρίδα και η πανίδα του. Δεν έχουν παρατηρηθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο σπήλαιο πριν από την εξερεύνηση του μόλις το 1985, από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με ασφάλεια από τεχνητή είσοδο. Ο πλούσιος διάκοσμος του σπηλαίου εκτείνεται σε περίεργους σχηματισμούς που κέντρισαν τη φαντασία των μελετητών-σπηλαιολόγων και τους έδωσαν ονόματα όπως Μέδουσα, Αρμόνιο, Σπηλαιάνθρωποι Λαχανόκηπος κ.ο.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2003, λειτούργησε για πρώτη χρονιά το Σπήλαιο των Ολύμπων (Συκιάς) σαν χώρος οργανωμένων επισκέψεων. Τη διαχείριση και λειτουργία του σπηλαίου ανέλαβε η ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε. σύμφωνα με την από 3/06/03 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη 2003 επισκέφθηκαν το σπήλαιο περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πλούσιος σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος του σπηλαίου αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Η περίοδος λειτουργίας ξεκινάει το Σαββάτο 1 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Οι ώρες λειτουργίας είναι από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. από ΤΡΙΤΗ έως και ΚΥΡΙΑΚΗ. Κάθε Δευτέρα το σπήλαιο παραμένει κλειστό.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά μισάωρο και διαρκούν περίπου 20 λεπτά. Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά ξενάγηση ανέρχεται στα 25 άτομα με πιθανές παρεκκλίσεις για την εξυπηρέτηση ειδικών περιπτώσεων (γκρουπ). Για τα οργανωμένα γκρουπ λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, σε συνεννόηση με τα τουριστικά πρακτορεία, ώστε να έχουν προτεραιότητα (καθορισμένες ώρες ξεναγήσεων) και να μην υπάρχει ταλαιπωρία και καθυστέρηση κατά την επίσκεψη.

Η τιμή εισιτηρίου για το κοινό είναι 3 Ευρώ/άτομο. Για τα οργανωμένα γκρουπ ισχύει μειωμένο εισιτήριο (2 Ευρώ). Τέλος, για ειδικές περιπτώσεις (μαθητές, ΑΜΕΑ, κλπ.) η είσοδος είναι δωρεάν. Στους επισκέπτες παρέχονται υπηρεσίες οργανωμένων επισκέψεων από εξειδικευμένο προσωπικό. Στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο.

Πηγή: chiosnet.gr